TERIMA KASIH KERANA SUDI SINGGAH DI LAMAN INI

Maklum balas dialu-alukan. Sila klik pada comment.

Atau e-mel: amrinajr@gmail.com

(sila klik foto dalam setiap masukan untuk paparan skrin penuh)

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

Minal 'a 'idin wal fa idhin

Kullu am wa antum bi khair

Maaf Zahir dan Batin

Friday, March 28, 2014

MAJLIS PERSARAAN CIKGU LOO LEONG HOO (LIKE THE SEASON HAVE ALL GONE)

Ipoh, Rabu: 12/2/14 = 12 Rabiul Akhir 1435

Tempoh 36 tahun berkecimpung dalam kerjaya keguruan sudah cukup bagi menceritakan betapa Encik Loo Leong Hoo memiliki pengalaman yang sangat luas dalam proses memupuk pembelajaran di sekolah. Walaupun pernah menyandang jawatan pentadbiran selaku penolong kanan kokurikulum dan penolong kanan petang, tetapi akhirnya beliau telah memilih untuk lantikan naik pangkat sebagai guru akademik tingkatan enam mulai 1.1.2008 sehingga bersara wajib pada usia 60 tahun dengan gred DG 54. Orangnya masih cergas dan segak sepertinya sukar dipercayai untuk bersara.
En. Joseph Michael Lee, pengerusi PIBG, pengetua,
Cikgu Loo Leong Hoo, Joshua Loo

Encik Loo diraikan dalam majlis perpisahan yang dihadiri oleh semua guru dan pelajar sesi pagi di tapak perhimpunan mingguan sekolah. Beliau diiringi anak lelakinya, Joshua Loo, mantan ketua pelajar SMK St. Michael, Ipoh (SMI) yang kini bergelar mahasiswa. Ungkapan the heart of education is the education of the hearts yang sering sahaja terpacul daripada Encik Loo dijadikan tema majlis persaraan beliau. 
aksi lensa i-pad penolong kanan

Dalam ucapan perpisahan yang memakan masa hampir setengah jam, Cikgu Loo Leong Hoo telah menitipkan pelbagai pengalaman kehidupan dan kenangan untuk pedoman hadirin. Walaupun terlatih dalam pengkhususan pendidikan matematik, Cikgu Loo gemar menyelitkan unsur falsafah dalam percakapan. Beliau juga pandai memilih anekdot yang kelakar untuk mencuit imaginasi khalayak.
persembahan pelajar matematik US4

Persaraan Cikgu Loo begitu dirasai oleh pelajar Matematik T tingkatan enam atas. Mungkin bagi kebanyakan pelajar, kuliah Matematik T sangat abstrak dan berserabut, tetapi Cikgu Loo berjaya menjadikannya lebih ringan dan santai. Beliau lebih cenderung memilih pendekatan yang bersahaja supaya pelajar matematik T lebih tertarik dengan keseronokan belajar matematik tulen dan menerima kesukaran pembelajaran disiplin kuantitatif aras tinggi ialah suatu kepuasan yang tidak terhingga.
'autograf' kenangan majlis tingkatan 6
daripada Mohamad Syafil, presiden

Encik Loo Leong Hoo dihadiahkan persembahan istimewa pasukan wushu di bawah bimbingan beliau sendiri, selain muzik harmoni pancaragam sekolah. Setelah itu, pelbagai pihak tampil ke pentas bagi menyampaikan oleh-oleh kenangan persaraan kepada Cikgu Loo. Majlis diakhiri dengan berjabat salam dengan pelajar.
salam perpisahan buat guru yang berjasa

Encik Loo Leong Hoo dilahirkan di Parit, Perak dan mendapat pendidikan awal di SRJK (C) Chung Hwa, seterusnya di SMK Iskandar Shah, kedua-duanya di pekan yang sama sebelum ke SM Teknik Pulau Pinang hingga tamat tingkatan 6 Atas. Beliau kemudian menyambung pengajian di Universiti Malaya dan memperoleh ijazah sarjana muda sains dengan kepujian (B.Sc.Hons) pada tahun 1978 dan Diploma Pendidikan pada tahun berikutnya. Sebelum bertugas di SMI mulai tahun 1992, Cikgu Loo pernah berkhidmat di SMK Methodist (ACS) Sitiawan, 1978, dan SMK Raja Chulan, Ipoh, 1980 - 1991.

SELAMAT BERSARA CIKGU LOO LEONG HOO

No comments:

Post a Comment